GASTPROGRAMMEURS MAAKLAB | JEUGD LKTR PRODUCTIES VACATURES
HOME AGENDA VERHUUR/TECHNIEK OVER LAAKTHEATER CONTACT

BINCKHORST FASE 3

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

binckhorst is een documentaireserie die twaalf jaar lang de bedrijven en bewoners van het binnenstedelijk industrie- en bedrijventerrein de Binckhorst volgde. Hoe gaan de bewoners om met alle kleine en grote veranderingen binnen dit karakteristieke Haagse gebied. Traditie versus vooruitgang, identiteit versus progressie?
De Binckhorst wachtte al meer dan tien jaar op een metamorfose. De gemeente Den Haag had grootse plannen met de Binckhorst. Het masterplan uit 2006 met 7000 woningen, 200.000 m2 kantoorruimte en een groot stadspark bleek veel te ambitieus. Mede door de economische crisis trokken de projectontwikkelaars zich terug en werd het plan afgeblazen. Vanaf 2011 zette de gemeente Den Haag in op organische groei. De aanleg van de Rotterdamsebaan was wel een vaststaand feit. Inmiddels is particulier initiatief mede de oorzaak van diverse ontwikkelingen. De Binckhorst transformeert langzamerhand van karakteristiek industrie- en bedrijventerrein naar een woon- en werkgebied.

De driedelige documentaireserie binckhorst volgt de bewoners van het gebied . Wie of wat bepaalt de dynamiek op dit bedrijventerrein? De serie beslaat drie perioden: 2008–2014, 2015-2017 en 2018–2021. Dat is voor, tijdens en na de bouw van de Rotterdamsebaan.

De Binckhorst zit vol verhalen. Verscholen achter de façade van een betonnen prefab loods uit de jaren 50 bevindt zich papierwarenfabriek Jero. De banketbakkerij van Maison Kelder in de Junostraat werd destijds zelfs speciaal voor die functie gebouwd. De BAM maakt er asfalt en Jachtwerf de Haas zit er al sinds mensenheugenis. Haagse ondernemers die dag in, dag uit onvermoeibaar werken aan het in stand houden van hun bedrijf. Terwijl alles om hen heen verandert, doen ze wat ze al generaties lang doen: papierwaren produceren, hazelnoottaarten bakken, boten onderhouden en praatjes maken met hun klanten. Daarnaast zijn er nieuwkomers zoals Paladin Studio’s die games ontwikkelt voor ondermeer smartphones, de kluskavel bewoner die zijn eigen woon- werkruimte gaat afbouwen en de projectontwikkelaars die woningen en nieuwe bedrijfsruimtes realiseren in het gebied.

Hoe vergaat het de bedrijven tijdens de ontwikkelingen. Houden ze stand of geven ze op. Hoe vinden de nieuwe bewoners hun weg? De Binckhorst zal altijd blijven bestaan. De vraag is alleen: in welke vorm?

Na de film volgt een kort nagesprek met een paar bewoners van de Binckhorst en de makers van deze bijzondere documentaireserie Wilma Marijnissen en Marsel Loermans.

bericht delen

7,- / ooievaarspas 3,50

Leeftijd: AL

TE ZIEN OP

ZO 16 OKT / 14.00 U

tickets

GA JE MET ME MEE?

VERSTUUR

Griezelfeest Halloween

ZO 30 OKT / 14.00 UUR

Afbeelding

Doorgeef theaterkaartje

Doorgeef Theaterkaartjes

Schenk een kaartje aan een gezin met een laag inkomen. Want cultuur is voor iedereen. Hoe het werkt?Lees hier verder

Laaktheater © website door de ontwerpvloot en Zite Media