Matrassendag

Laak bloeit WK 02.jpg

Matrassendag - een nieuwe LKTR productie van Lima Rood

Matrassendag is een community art voorstelling van theatermaakster Lima Rood, gemaakt voor en door mensen uit het Haagse stadsdeel Laak. Lima heeft theaterschrijver Aron Goossens benaderd voor het schrijven van de theatertekst.

Matrassendag is een deelproject in het project De Mallemolen van Laak, een multidisciplinair kunstspektakel dat plaats vindt tussen september 2023 en mei 2024. Verlaakt is een op zich staande productie die te zien is op en na 29 november 2023. Ook zal (een deel van) deze voorstelling te zien zijn in mei 2024 tijdens de grande finale van De Mallemolen van Laak. Aron Goossens schrijft theaterteksten met diepgewortelde maatschappijkritiek, altijd verpakt met komische noten. Aron Goossens en Lima Rood werken regelmatig samen. De tragikomedie zit in het DNA van hun makerschap omdat zij geloven dat humor precies de nodige lucht in een voorstelling creëert om serieuze problematiek te representeren en aan de kaak te stellen.

Probleemwijk?

Verlaakt zal daarom ook een tragikomedie worden met als vertrekpunt de perspectieven van inwoners van het stadsdeel Laak. Laak, de plek waar Lima met veel tevredenheid woont maar die te boek staat als ‘probleemwijk’. Een complexe wijk waar mensen met verschillende afkomst en achtergrond proberen samen te leven. Waar laaggeletterdheid, armoede, criminaliteit, vervuiling en slechte gezondheid hoofdpijndossiers vormen. Toch leven er mensen die er niet aan moeten denken weg te moeten en die zich dag en nacht inzetten om het leven beter te maken. Weliswaar niet altijd op een reguliere (legale?) manier, maar altijd met en voor elkaar. In Verlaakt willen we een ander geluid laten horen dan dat we doorgaans horen in de media.

Echte verhalen

Echte mensen vertellen hun eigen eerlijke verhalen. De keuze om de inwoners van Laak aan het woord te laten en niet zelf tekst en materiaal te verzinnen is hierin zeer bewust. Aan de hand van interviews en improvisatie laten we bewoners van Laak hun verhaal vertellen en zetten deze om in werkbare theatertekst. Zo hopen we tot een kern te komen van wat deze mensen bezighoudt. Waarom blijven bewoners in Laak? Voelen ze zich trots? Hoe kijken ze tegen de wereld aan? Wat vinden ze van de reputatie van hun wijk? Wat moet er veranderen om de leefomstandigheden voor zichzelf en hun omgeving beter te maken? We gaan op zoek naar een zo divers mogelijke representatie uit de wijk zodat meerdere facetten van het leven in Laak belicht worden. De bewoners spelen uiteindelijk ook hun eigen rol in de voorstelling. Uiteindelijk is het ons voornaamste doel om met deze voorstelling zowel een ode aan Laak te brengen en om bloot te leggen waar de inwoners tegenaan lopen en waar het volgens hen misgaat.

Contactgegevens Laaktheater

Ferrandweg 4T, 2523 XT Den Haag
  070 393 33 48
  info@laaktheater.nl

 

Bel 070 393 33 48 Stuur een e-mail

GoogleMap

 

 

VOLG LAAKTHEATER