Wiens (S)tories of Kathak - Talk en Dans

Wiens (s)Tories? 
Talk & Dance  by Stories of Kathak 

Waarom dansen we kathak?
En welke verhalen delen we met elkaar via kathak?
Bollywoodsterren, zoals Madhuri Dixit en Roshan Kumari, hebben een grote invloed op de populariteit van kathak, maar ook tiktoks en reels zijn kanalen waar kathakverhalen tot ons komen.
Waarom voelen we ons aangetrokken tot deze kunstvorm?
En welke verhalen dansen we?

Op deze zondagmiddag gaan Louise en Anima in gesprek met en verschillende gastsprekers over hun ervaringen in kathak in Nederland en Suriname. Tijdens dit programma worden niet alleen verhalen verteld, maar ook dansfragmenten getoond. Studenten van Kathakdansschool Niembooda en deelnemers van de workshops creëer je verhaal in kathak taal zullen enkele fragmenten presenteren.
Verder is er ook gelegenheid vanuit het publiek om hun verhaal te delen en vragen te stellen. Zo creëren we een ruimte voor sprekers, publiek en deelnemers om op verschillende manieren hun stories of kathak te delen.  

Stories of Kathak:  Kathak is een multidisciplinaire kunstvorm uit Noord-India. Katha betekent in wezen storytelling. Verhalen worden via dans(theater), zang en muziek gedeeld. Hoewel Kathak in een ver verleden is ontstaan, zien we dat de dansvorm constant met de tijd en plaats waarin het wordt gedanst mee verandert. Zo lezen we invloeden af van Hindoeïsme en Islam, maar zien we eveneens sporen van danstechnieken vanuit ballet.
Welke verhalen worden onderbelicht en hoe worden deze verhalen verteld en gedanst? Dominante representaties over gender en sociale normen verdringen alternatieve verhalen. Hoe kan de rol van de vrouw anders worden geïnterpreteerd? Hoe zou een kathak verhaal eruit zien vanuit een queer perspectief?
 
In 2023 vinden er verschillende activiteiten plaats van april t/m oktober. De activiteiten zijn erop gericht om gezamenlijk verhalen te verkennen, creëren en delen. Dat doen we met performers, deelnemers en publiek. Er zijn lecture performances, workshops, online blogs en talks. Een lecture performance is een samensmelting van een korte uitleg, mini- workshops en performances. Dit is een vorm waarmee we binnen Stories of Kathak experimenteren. Hiermee willen we een ruimte creëren waar publiek, moderators en performers een gezamenlijke energie delen die bijdraagt aan een gelaagde (leer)ervaring. De gelaagdheid is te vinden in de overdracht van verschillende vormen van kennis; via dans, muziek, poëzie, vragen en gesprek.  

Volg ons via: Insta: @kathakdansschool_Niembooda

FB: Kathakdansschool Niembooda
en Dutch Kathak Network
Website: www.kathak.nl/

 

Stories of Kathak is een initiatief van Kathakdansschool Niembooda, dit jaar in samenwerking met Dutch Kathak Network, Hindostaans & Queer, Laaktheater, theater aan 't Spuit, Amare, Dakota en CLOUD Danslab.
Deze activiteit is ook financieel mede mogelijk gemaakt door Cultuurschakel.

Uitverkocht

Contactgegevens Laaktheater

Ferrandweg 4T, 2523 XT Den Haag
  070 393 33 48
  info@laaktheater.nl

 

Bel 070 393 33 48 Stuur een e-mail

GoogleMap

 

 

VOLG LAAKTHEATER